MENÜ

A rokkantsági nyugdíj igénylésének feltételei

Sajnos előfordulhat, hogy életed folyamán váratlan problémával kell szembe nézned. Ilyen lehet egy munkahelyi baleset, vagy egy komolyabb betegség, melnyek következményeként a munkahelyi feladataid csak részben, vagy már egyáltalán nem tudod ellátni. Ebben az esetben van lehetőség részleges vagy teljes rokkantsági nyugdíj igénylésére. 

Mely feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy ezen szociális ellátást megkapd? 
Mi a különbség a részleges ( Erwerbminderungsrente) és teljes ( Erwerbsunfähigkeitsrente) rokkantság között?

Aki képes napi 3 óránál többet, de 6 óránál kevesebbet dolgozni részleges rokkantsági nyugdíjra lesz jogosult.
A teljes rokkantság esetén a napi munkaképesség nem haladja meg a 3 órát. Ez vonatkozik azon személyekre is, akik talán születésüktől kezdve mozgásszervi illetve szellemi fogyatékossággal kell megbirkózniuk és ekként vannak nyilvántartva. Ezen kívül azon személyek tartoznak meg ebbe a csoportba, akik egészségi okok miatt munkanélküliek és a munkaképességük a napi 3 órát ugyan meghaladja, de a 6 órát nem éri el.

Nos az alábbi néhány pontot figyelembe kell venni a kérvény benyújtása előtt:

 • A rokkant nyugdíj legyen az teljes vagy részleges, max. a törvény szerint meghatározott nyugdíj korhatárig folyósítható. Ezután az öregségi nyugdíj veszi át a helyét.
 • Ha nem történt munkahelyi baleset, a rokkantsági nyugdíjat azok igényelhetik meg, akik 1962.01.02 előtt születtek
 • Legalább 5 éves nyugdíjbiztosító tagság szükséges
 • A kérvény benyújtása előtti 5 évben legalább 36 hónap bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkezni.
 • Azok akiknek munkaképessége munkahelyi baleset miatt csökkent, a fent említett feltételek nem vonatkoznak
 • Az igénylés benyújtásakor a kezelő orvosnak a látleleteket, diagnózist ill. egy írásbeli nyilatkozatot kell tenni, hogy milyen mértékű a rokkantság. Ezt veszik alapul a nyugdíj összegének meghatározásánál.
 • Határozott időre szóló rokkantsági nyugdíj igénylésénél (pl. baleset, betegség esetén) a kérvény benyújtását a baleset ill. betegség kezdetétől számítva 7. hónap végéig meg kell tenni.
 • Határozatlan idejű rokkantsági nyugdíj igénylésének leadási határideje a betegség megállapításától számított 3. hónap vége.
 • Amennyiben az igényléshez szükséges iratok, igazolások a nyugdíjbiztosító rendelkezésére áll, az elbírálás csak néhány hétig tart.
 • 60 éves kor alatt a nyugdíj összege sajnos 10,8 %-al kevesebb. Ez a levonás minden egyes hónappal csökken, míg az érintett személy el nem éri a 63 éves kort.
 • A rokkantsági nyugdíj összegét a tagsági évek száma, kor és a kérvény benyújtását megelőző utolsó 3 év átlagkeresete határozza meg.

Nyugdíj kiegészítő jövedelem lehetséges?

Igen. Mégpedig 2017- től sokkal kedvezőbb feltételekkel, mint eddig.
TV / Rádió adó - Kell- e fizetned?
Jogosult vagy a németországi családi pótlékra?
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. október 20. kedd
Start Németország © 2019 - Webdesign by Organik