MENÜ

Jogosult vagy a németországi családi pótlékra?

 Az alábbiakban olvashatod a családi pótlékra való jogosultság alapfeltételeit:

Alapból minden gyermekre jár 18 éves koráig, vagy amíg tanulmányait végzi, legfeljebb 25 éves koráig.

Magyar munkavállalóként alapkövetelmény, hogy németországi bejelentett állással rendelkezzen az igénylő. Ez magában foglalja a szociális járulékok fizetését.

Az a gyermek aki betöltötte a 18 éves kort, de még tanuló jogviszonyban áll, vagy még nem talált szakmai gyakorlati helyet, de igazolhatóan aktívan jelentkezik.

Ha a gyermek befejezte a 10 osztályt, a szakmai továbbképzést viszont még nem kezdte el, ebben az esetben az átmeneti időre igényelhető a családi pótlék.

Az a gyermek, aki igazolható önkéntes munkát végez szintén jogosultnak tekinthető.

Ha a gyermek betöltötte a 18 éves kort, de nincs munkaviszonya a családi pótlékot max. 21 éves korig folyósítják. Feltétele, hogy álláskeresőként legyen Németországban nyilvántartva.

Ha a gyermeknél szellemi, lelki, vagy mozgásszervi fogyatékosság áll fenn jogosult 25. éves kor felett is a családi pótlékra, ha önállóan nem tudja ellátni magát. Orvosi igazolás szükséges.

Ha a gyermek önkéntes katonai szolgálatot teljesít a jogosultság külön elbírálás alá kerül.

A Kindergeld-et igényelheti: szülő, nagyszülő, nevelő szülő, mostoha szülő, vagy akinél a gyermek hivatalosan él. Előfordulhat, hogy a felsoroltak közül több személynek is van jogosultsága az igénylésre, de kizárólag csak 1 személy veheti igénybe a gyermek után járó családi pótlékot.

Nem jár a Kindergeld, ha a gyermeknek önálló jövedelme van. Ha már 18. életév betöltése előtt, viszont a tanulmányok befejezése után kereső tevékenységet végez már 18 éves kor betöltése előtt megszüntetik a folyósítást.
Azon magyar munkavállalók, akik nem fizetik a szociális járulékokat nem jogosultak a németországi családi pótlékra. A Minijob, és szociális segély után nem jár Kindergeld. A szociális segély igénylésekor bele számolják a gyermek után járó összeget.FONTOS ! 

2017 december 31.-ig lehetőség volt a családi pótlék igénylések benyújtására visszamenőleg 4 évre. Sajnos ezt 2018 január 1-el eltörölték és a 4 évet 6 hónapra csökkentették. Az utólagos kifizetésnél a kérvény benyújtásának dátumát veszik alapul.

A családi pótlék összege 2019 július 1- től:

  • 1-2 gyermek = ​204 Euro / fő
  • 3 gyermek = 210 Euro / fő
  • 4 vagy több gyermek = 235 Euro / fő


A családi pótlék összege 2021 januär 1- től:

  • 1-2 gyermek = ​219 Euro / fő
  • 3 gyermek = 225 Euro / fő
  • 4 vagy több gyermek = 250 Euro / fő
A rokkantsági nyugdíj igénylésének feltételei
Munkanélküli lettem...hogyan tovább?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. október 20. kedd
Start Németország © 2019 - Webdesign by Organik