MENÜ

Kutyatartás szabályai Németországban

A kutya tartásnak a magyarországi szokásokkal és törvényekkel ellentétben nagyon rendszerezett és szervezett kultúrája van Németországban. Ha egy kutya vásárlását tervezed, vagy szeretnéd házi kedvencedet Németországba költöztetni, nem árt néhány fontos helyi jogszabállyal, állatvédelmi törvénnyel tisztába lenni.

A legfontosabb szabály az alábbiakban olvasható: „Niemand darf einem Tier ohne vernünftigen Grund Schmerzen, Leiden oder Schaden zufügen". Indokolatlanul tehát senkinek sincs jogában fájdalmat, szenvedést, kárt okozni háziállatában. Ez egy általános állatvédelmi törvény, ami persze nem csak a kutyákra vonatkozik. Láncon való tartás, dopping szerek alkalmazása, harci kutyák nevelése, elektromos fegyelmező eszközök használata szigorúan tilos! 

Milyen törvényeket kell figyelembe venned kutya vásárlás előtt? 

Először is tudnod kell milyen fajtájú kutyák tartása engedélyezett Németországban. Az alábbi linkre kattintva tudsz tájékozódni ezzel kapcsolatban. Ugyan itt megtalálod a kutya tartásával kapcsolatos törvények gyűjteményét is. Hundeverbringungs-und Einfuhrgesetz "HundeverbrEinfG" Azoknak a fajtáknak (un. Listenhund ), amik szerepelnek a fent látható listán, tilos a behozatala és a tenyésztése is. Pl.: Pittbull Terrier, American StaffordshireTerrier, Staffordshire Bullterrier, Bullterrier és az összes fajták közti keresztezés Németorszában tilos. 

Milyen kötelezettségeid vannak mint kutya tulajdonos? 

  • Kötelező a lakcím szerinti önkormányzatnál a kutyát bejelenteni. Az adó mértéke a városonként eltérő lehet. 10€-170€ / év A vakvezető, tenyész és őrző kutyákra kedvezmény vehető igénybe, amit kérvényezni kell. Az adót lehet negyed, fél és éves formában fizetni. A bejelentéshez mindenképp a kutya útlevele/ oltási kis könyve. 
  • Ha a házi kedvenc az autóban utazik, megfelelően kell elhelyezni/ rögzíteni a transzport ládáját, nehogy a figyelem elterelődése miatt balesetet okozz. 
  • 14 éves kor alatti gyermek egyedül nem sétáltathat nagy termetű kutyát. 
  • Közterületen kizárólag pórázon vezetett kutya kívánatos. Veszélyes út szakaszokon veszélyes tilos a kutyasétáltatás! A parkoknál általában táblával jelzik, hogy a kutyát szabadon lehet-e engedni vagy sem. 
  • Az ürüléket azonnal köteles vagy eltávolítani!!! 
  • Az erdőkben, réteken ugyan nem kötelező a póráz, de a vadásztársaság jogszabálya előírhatja a szabadon kószáló kutyák kilövését. Mielőtt ilyen helyre megy valaki kutyát sétáltatni érdemes a helyi vadásztársaságnál érdeklődni. 
  • Nagy tömegben javasolt a szájkosár használata. 
  • Ha már a kedvenced rendelkezik chippel, van mód egy önkéntes adományokból finanszírozott szervezethez online regisztrálni. A chip egyedi regisztrált száma alapján, ha a kutya elveszik/ ellopják, a megtaláló egy állatorvos közreműködésével és a chip leolvasásával be tudja azonosítani a kutya tulajdonosát. Regisztráció: www.tasso.net 

Mi történik, ha megsérted a jogszabályok egyikét? 

Általában bírságot szab ki az un. Ordnungsamt, amit neked, mint tulajdonosnak kell kifizetni. "Wird durch ein Tier ein Mensch getötet oder der Körper oder die Gesundheit eines Menschen verletzt oder eine Sache beschädigt, so ist derjenige, welcher das Tier hält,verpflichtet, dem Verletzten den daraus entstehenden Schaden zu ersetzen. Die Ersatzpflicht tritt nicht ein, wenn der Schaden durch ein Haustier verursacht wird, das dem Beruf, der Erwerbstätigkeit oder dem Unterhalt des Tierhalters zu dienen bestimmt ist, und entweder der Tierhalter bei der Beaufsichtigung desTieres die im Verkehr erforderliche Sorgfalt beobachtet oder der Schaden auch bei Anwendung dieser Sorgfalt entstanden sein würde." Ha kutya halált, testi sérülést, maradandó sérülést okoz, vagy meg károsít valamit, a tulajdonos lesz felelősségre vonva minden kárral kapcsolatban. 

Az alábbi ábrán láthatod, mely tartományokban kötelező a kutya felelősség bizosítás. Ha rád ez épp nem vonatkozik van lehetőség önkéntesen is felelősség biztosítást kötni házikedvencedre, ami által elkerülheted az esetleges kellemetlenségeket. Az éves biztosítási díj 40€-120€ az önrész mértékétől függően, ami lehet 0€, 150€, 500€. 

Amennyiben szeretnél biztosítást kötni, vedd fel velünk mielőbb a kapcsolatot! 


Munkahelyi baleset... mire figyelj?
Németországi magyar konzulátusok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. október 20. kedd
Start Németország © 2019 - Webdesign by Organik