MENÜ

Rendszám fajták Németországban


Ebben a cikkünkben kapsz egy rövid áttekintést, hogy Németorzágban mely rendszámfajtákat igényelheted különféle közlekedési eszközökre.

RENDSZÁMOK FAJTÁI

LEÍRÁS


Standard EU rendszám
(a többség ezt használja)

Jellemzője a kiállító hatóság körzetének röviditese + 1-2 betű, valamint 1-4 szám. Felár ellenében az utóbbiak szabadon választhatók, amennyiben az igényelni kívánt rendszám még szabad.


Szezon rendszám
(határozott ideig érvényes)

Adót és biztosítást lehet ezzel a rendszámmal spórolni. Minimum 2 hónapra igényelhető és maximun 11 hónapig érvényes. A biztosítási időszak a táblán fel van tüntetve.


Zoll vagy export rendszám
(ha az autót saját lábon külföldre szállítják)

A rendszámon látható az érvényességi időszak. Kiállításának feltétele az érvényes műszaki vizsga, érvényes biztosítás valamint a forgalomba helyezést igazoló piros matrica.


Rövidtávú rendszám
(csak céges használatra)

Maximum 5 napig érvényes beleértve a speciális rövid távú biztosítást is. A rendszámon látható a lejárati dátum, forgalomba helyezést igazoló kék matrica a kiállító hatóság körzetének feltüntetése nélkül.


Piros 06 rendszám
( Autókereskedők és autószervízek igényelhetik)

A számkombináció és rendszám széle piros. Azokra az autókra szerelhető, melyek nincsenek forgalomba helyezve. Pl. a kereskedő próbaút estetén ilyen rendszámmal látja el az ügyfél által kiszemelt autót. A rendszám 06-al kezdődik. Kiállításának feltétele, bejelentett cég, érvényes biztosítás, szükségesség igazolása. Többszöri használatra jogosít, de csak ha azt kereskedelmi céllal teszik.


Zöld rendszám
(ugyan az mint a standard EU rendszám)

Súlyadótól mentes gépjárműre, mezőgazdasági és munkagépekre, valamint kiállított közlekedési eszközökre igényelhető. Az igényléshez az adóhivatal engedélye szükséges.


H rendszám
(veterán/ oldtimer közlekedési eszközökre igényelhető)

A rendszám utolsó számjegye egy H betű. Az igénylés feltétele min. 30 éves kor és érvényes oldtimer műbizonylat. A veterán közlekedési eszközökre kevesebb súlyadót kell fizetni.


Piros 07 rendszám
(ritka oldtimer közlekedési eszközök rendszáma)

Általában veterán találkozok, kiállítások alkalmával használják. A számjegykombináció 07-el kezdődik. Kiállításához érvényes oldtimer műbizonylat szükséges.


Cserélhető rendszám 

Cserélhető rendszám
(Két ugyan abba a kategóriába tartozó autóra igényelhető)

Ugyan abban az időben csak az egyik autó használható. A 2. autó biztosítása kedvezőbb. Kétrészes rendszám ! A mellék rendszám marad az egyik autón, a fő rendszám szabadon cserélhető.


Hivatali szervek rendszáma

1-5 ig terjedő számkombináció betűk nélkül.


Két soros rendszám
(megegyezik a standard EU rendszámmal)

Csak abban az esetben igényelhető, ha a normál egy soros rendszámot nem lehet megfelelően rögzíteni.


Régi rendszám

Ezt 2000 október vegétől leváltotta az EU rendszám. Változatai (piros, zöld, diplomáciai és hivatali rendszámok) még a mai napig érvényben vannak, kivétel az oldtimer rendszámok.


Szűkített írással ellátott rendszám
(ha nincs elegendő hely a rögzítésre)

A tábla rövidebb a szokásosnál, A számkombináció mérete is kisebb.


Rövidített két soros rendszám
( nagymotorok rendszámtáblája)

2-3 jegyű szám ill. betű kombinációja. Az országjelzés alatt, a második sorban található a forgalomba helyezést igazoló matrica.


Kicsinyített rendszám

Két soros nagyon kicsi rendszám. Igényelhető bizonyos vontatóra, kismotorra 80km/h sebességig és kivételes esetben import autókra.


Fólia rendszám 

Ragasztható rendszám

Csak kivételes esetben első rendszámként igényelhető import, vagy oldtimer autókra, ha a normál rendszám rögzítéséhez nincs elegendő hely.


Biztosítási rendszám
( kismotorok rendszámtáblája, Mofa, Moped, Motorroller)

Két soros rendszám felül három jegyű számsorral, alul pedig három betű kombinációja, azaz a rendszámot kiállító biztosító rövidített neve. Pl: AAA bis AZZ = Allianz biztosító. Matricával nincs ellátva.

Maximum egy évig érvényes ( márciustól februárig) és a felirat színei évenként változnak. 

Színek: 2002/03 fekete, 2003/2004 kék, 2004/2005 zöld, és ezek a színek ebben sorrendben ismétlődnek. A háttér mindig fehér.

Az érvényesség évét a rendszám szélén fel kell tüntetni.


Negatív SCHUFA bejegyzés... törölhető?
Dízel tilalom a német nagyvárosokban

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. november 25. szerda
Start Németország © 2019 - Webdesign by Organik