MENÜ

TV / Rádió adó - Kell- e fizetned?

Magyarországtól eltérően Németországban adózni kell az információ szolgáltatásért, mint például az internet, TV és rádió. 

A lakcímbejelentést követően az illetékes hivatalnál automatikusan történik a nyivántartásba vétel és lakásonként 52,50 € negyedéves díj fizetendő. Természetesen lehet kéri 6 vagy 12 havi számlázási ciklust is, Ezt neked kell eldöntened. A fizetés átutalással, vagy banki levonással történik.

Mivel sokan a nyelv hiánya miatt nem értik az ezzel kapcsolatos kézhez kapott leveleket, legtöbbszöelmulasztják a befizetéseket.

Az un. Rundfunkbeitrag-ot nem személyenként, hanem lakásonként kell fizetni függetlenül attól, hogy hány tv, rádió, laptop stb. található a lakásban. 

Ha valaki nem fizeti a díjat a tartozás folyamatosan halmozódik. A felszólításokat rendszerint postai úton küldi ki a hivatal és ha nem reagálsz időben, a hivatal által megbízott behajtó cég inkasszót tehet a bankszámlára. 

Ebben az esetben viszont fenn áll a lehetőség, hogy Németországban SCHUFA-ra kerülsz, ami nagyban befolyásolja az esetleges későbbi hitelkérelmedet.

Fokozottan felhívnám a figyelmet arra, hogy tapasztalataink alapján a kötelezettség elmulasztása esetén nem csak pénzbírsággal kell számolni, hanem a lakcím szerinti önkormányzat szabadságvesztéssel is fenyegethet. 

Tehát leszögezhetjük, hogy a probléma azzal nincs megoldva, ha a levelek és felszólítások egyből a szemetesben landolnak.

Mentesülés az adó alól nem lehetetlen dolog, de mindenképp kérd egy szakember segítségét. Szociális és egészségügyi okból lehetőség van a díjak csökkentésére, vagy a teljes mentesülésre. 

Fontos

Egy önkormányzati határozatot meg lehet fellebbezni egy adott határidőn belül. Itt az érintett személynek módjában áll nyilatkozni, hogy miért nem fizette be eddig a díjakat. Nyelvtudás hiánya miatt a saját készítésű levelek csak ronthatnak a helyzeten.
Németországi ünnepnapok / 2020
A rokkantsági nyugdíj igénylésének feltételei

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások 1

Vendég - Kanizsai Renáta - 2019. december 04. szerda, 13:07

Jó napot! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy abban az esetben ha nincs bankszamlam akkor milyen módon tudom kifizetni a rádió/tv adót?

Válasz:

Kedves Renáta!

Az un. Rundfunkbeitrag kizárólag banki átutalással ill. levonással fizethető. Sajnos a készpénzes fizetés nem lehetséges.

"Der Rundfunkbeitrag ist grundsätzlich bargeldlos zu zahlen. Barzahlung beim Beitragsservice sei aufgrund des damit verbundenen großen Aufwands nicht möglich."

Levélben egyébként küldeni szoktak egy csekket.

Az utalást elvileg minden bank kezelési kölstég ellenében le tudja bonyolítani. Érdemesebb egy bankszámlát nyitni, mivel ez a variáció idő és költségigényes.

Üdvözlettel Füszfa Péter - Start Németország

Jó napot! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy abban az esetben ha nincs bankszamlam akkor milyen módon tudom kifizetni a rádió/tv adót? Válasz: Kedves Renáta! Az un. Rundfunkbeitrag kizárólag banki átutalással ill. levonással fizethető. Sajnos a készpénzes fizetés nem lehetséges. "Der Rundfunkbeitrag ist grundsätzlich bargeldlos zu zahlen. Barzahlung beim Beitragsservice sei aufgrund des damit verbundenen großen Aufwands nicht möglich." Levélben egyébként küldeni szoktak egy csekket. Az utalást elvileg minden bank kezelési kölstég ellenében le tudja bonyolítani. Érdemesebb egy bankszámlát nyitni, mivel ez a variáció idő és költségigényes. Üdvözlettel Füszfa Péter - Start Németország
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. október 20. kedd
Start Németország © 2019 - Webdesign by Organik